Skip to main content

iOS: Jak používat funkci “Nerušit” (návod)

Pokud používáte mobilní telefon téměř 24/7, tak jste se určitě setkali se situací, kdy jste si prostě a jednoduše chtěli od svého telefonu odpočinout. Právě proto je tu funkce “Nerušit”. Tuto funkci by mohli využít také ti uživatelé, kteří používají jeden telefon pro pracovní i soukromé účely. Tito uživatelé ocení i návod “Jak vytvořit skupiny kontaktů v iPhonu (iOS)”, který najdou na konci článku.

Pojďme se tedy podívat, jak funkci “Nerušit” zapnout a zároveň nastavit tak, aby dělala přesně to, co potřebujete.

Nerušit / Do Not Disturb

Funkci lze jednoduše zapnout v ovládacím centru Vašeho iPhonu (pozn. Ovládací centrum vysunete přejetím přes spodní okraj telefonu). Zde máte v nabídce několik základních možností, jako je zapnutí/vypnutí Letového režimu, Wi-Fi, Bluetooth a také funkce “Nerušit” – to je ta s ikonou půlměsíce.

Pokud zapnete funkci “Nerušit”, tak budete pro všechny kontakty (viz dále) nedostupní. Volajícímu se Vaše číslo představí jako nedostupné a Vám přijde jen oznámení o zmeškaném hovoru. Podobně tomu bude i se SMS, iPhone Vás sice na příchozí zprávu neupozorní, ale bezpečně ji uloží v aplikaci Zprávy.

A teď jak si funkci “Nerušit” nastavit přesně podle Vašich potřeb

V rámci “Nerušit” lze nastavit, od koho chcete dostávat oznámení – kdo bude mít výjimku, také je možné nastavit přesný denní rozvrh. Přejděte do “Nastavení” -> “Nerušit”. Zde lze nastavit, zda chcete funkci zapínat/vypínat ručně nebo zda chcete funkci zapínat/vypínat podle daného rozvrhu. To je dobré v případě, pokud víte, že v danou dobu musíte mít ztlumené zvuky a nechcete na to zapomenout. Další možností jsou “Povolená volání”. Zde je možné nastavit, od jakých skupin kontaktů chcete být na hovor upozorněni. Jinými slovy to znamená, že vyberete skupinu, pro kterou budete vždy dostupný/á. Zde je dobré mít v kontaktech pořádek a mít je uspořádané do skupin, jak popíšu na konci článku. Přímo v telefonu lze vytvořit dvě základní skupiny, a to 1) tzv. oblíbené a 2) ty ostatní. U každého kontaktu máte možnost zvolit, zda je pro Vás oblíbený nebo ne. Oblíbené kontakty bývají často členové rodiny, blízcí přátelé nebo spolupracovníci.

Nerusit

Další možností v tomto nastavení je “Opakované volání”. Pokud tuto možnost zaškrtnete, tak to znamená, že pro volající, kteří se Vám pokusí dovolat vícekrát ve třech minutách budete dostupní. Je to hlavně z toho důvodu, že se může jednat o něco opravdu důležitého, co neradi propásnete. A poslední možností je nastavení “Vypnout zvuk”. Zde si lze zvolit zda má být iPhone v tichém režimu vždy nebo pouze pokud je iPhone uzamčený. V praxi to znamená, že pokud budete na iPhonu zrovna pracovat, tak zvuky vypnuté nebudou a telefon Vás na příchozí hovor upozorní.

A co ty skupiny? Jak vytvořit skupiny kontaktů v iPhonu?

To je trochu oříšek, avšak nic není nemožné. Pro někoho, jako třeba mě, bylo zprvu zklamání, když jsem zjistil, že není možné přímo v telefonu vytvořit a spravovat skupiny kontaktů. Poté jsem ale zjistil, že je to celkem chytrý krok a vlastně jsem si na něj tak zvykl, že mi to vyhovuje. Pánové a dámy v Applu se totiž domnívají, že správa kontaktů přímo v telefonu není moc praktická, a proto tuto možnost máte pouze skrze iCloud. Pokud se ptáte proč, tak to nevím. Správa kontaktů přes iCloud je vlastně úplně jednoduchá a vesměs rychlá. Potřebujete k tomu jen počítač a přístup k internetu.

Ve svém internetovém prohlížeči přejděte na stránku www.icloud.com a přihlaste se pod svým Apple ID. Jakmile se přihlásíte, tak na domovské obrazovce přejděte do “Kontakty”. Zde máte celý svůj adresář k dispozici k úpravě. Pokud chcete vytvořit novou skupinu, tak v levém bočním panelu stisknete přidat (+) a poté vyberete možnost “Nová skupina” -> pojmenujete skupinu ->  přidáte do skupiny kontakty.

Kontakty_icloud I

Kontakty lze přidávat jednoduše stisknutím a přesunutím do skupiny. Je možné je přidávat i po více kusech. Stačí je jen pomocí tlačítka CMD (stejně jako CTRL na PC) vybrat a poté přetáhnout do požadované skupiny.

Kontakty_icloud II

Skupinu lze smazat také jednoduše. Vyberete skupinu, kterou chcete smazat a kliknete na “Možnosti” (= ozubené kolečko). Zde vyberete možnost smazat. Zde jen podotknu, že nedojde ke smazání kontaktu, ale pouze skupiny. Vaše kontakty budou v bezpečí v adresáři “Všechny kontakty”. A na závěr připomenu, že všechny změny se ve Vašem iPhonu projeví, jakmile se připojíte k internetu.

Kontakty_icloud III

Doufám, že se Vám dnešní návod líbil. Nechal jsem se inspirovat naši Apple Poradnou, kde jsme před časem řešili podobné téma. Pokud máte jakékoliv dotazy, připomínky nebo návrhy, tak nám neváhejte napsat, a to prostřednictvím Apple Poradny (pravý dolní roh obrazovky), naší Facebook stránky Appleton Magazín nebo jednoduše pomocí e-mailu: appleton.mag@gmail.com

Jan Šmíd

Nadšenec pro produkty a společnost Apple. Na Appleton.cz pro Vás připravuje řadu zajímavých článků od novinek, přes recenze, až po užitečné návody. Právě poslední zmíněná sekce je ta, které věnuje největší pozornost. Jeho hlavním cílem je pomoci čerstvým uživatelům zařízení Apple, a proto pro ně tvoří sérii článků "Pro začátečníky".

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *